Общински съвет – Хасково

Протокол №33 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 28.03.2014 год.

 
 
І. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл. 8, ал. 9 от ЗОС, чл. 4, ал. 2 от Наредбата за управление и разпореждане с общинска собственост, във връзка с процедура по реда на чл. 39, ал. 1 и 2 от Закона за концесиите и чл. 18, ал. 1 от ППЗК, Общински съвет – Хасково допълва годишната програма за управление и разпореждане с общинска собственост за 2014 година и открива процедура за предоставяне на концесия върху недвижим имот, публична общинска собственост - ЯЗОВИР, имот № 000484, находящ се в землището на с. Динево, община Хасково, м. „Зад гробето”, с площ  57,344 дка. 
 
ІІ. Стопански дейности, които могат да се осъществяват чрез обекта на концесията – рибовъдство, напояване, спортен риболов, туристическа и други развлекателни дейности.
 
ІІІ. Срок на концесията – 25 години
 
ІV. Начална дата на концесията – датата на сключване на концесионния договор. 
 
V. Условия за осъществяване на концесията, както и обстоятелствата от фактически или правен характер, настъпването или изменението на които може да доведе до нарушаване на икономическия баланс – нарушаването на икономическия баланс на дейностите, свързани с нормалната ефективност и безопасна експлоатация на хидротехническото съоръжение  и дейностите, предмет на концесията, може да възникне в резултат на влиянието на три основни групи от фактори:
- фактори, свързани с евентуални промени и/или претенции към собствеността на обекта. В момента такива обстоятелства не са установени (виж раздел Б на концесионните анализи);
- фактори, свързани с евентуални промени в начина и организацията за ползване на води от язовира;
- фактори, свързани с нарушаване правилата за техническа експлоатация и безопасност, регламентирани в действащото законодателство. В този случай отговорността за всички потенциални щети и пропуснати ползи е на концесионера,  с оглед на задължението му да извършва всички  мероприятия по текущото поддържане, ремонт и реконструкция на хидротехническите съоръжения (виж концесионния анализ и проекта за концесионен договор). Тези задължения на концесионера са обвързани с целевото изразходване на определени средства, с които е намалена стойността на концесионното възнаграждение. (виж раздел Г на концесионния анализ).
 
VІ. Основни условия и елементи на концесията, включително основните права и задължения на страните по концесионния договор
1. Предмет на концесията
Община Хасково предоставя концесия с особено право на ползване върху обект язовир “Зад гробето”, намиращ се в землището на с. Динево с площ 57,344 дка. 
2. Срок на концесията – 25 години.
3. Начин на определяне на концесионера – чрез провеждане на открита процедура по реда на гл. ІV от Закона за концесиите (ЗК).
4. Вид, размер и начин на плащане на гаранцията за участие в конкурса – парична вноска в размер на 500,00 лева или банкова гаранция със срок на валидност до 150 календарни дни считано от крайната дата за подаване на оферти.
 
5. Основни права и задължения на концесионера:
5.1. Да използва обекта добросъвестно, съгласно неговото предназначение и дейностите, за които е предоставена концесията, като не допуска действия които могат да доведат до икономическа неизгодност на бъдещата му експлоатация, както и да не променя по какъвто и да било начин предназначението на обекта.
5.1.1. Да не извършва и да не допуска извършването на незаконно строителство на концесионната територия.
5.1.2. Да съгласува предварително с концедента извършването на строителство и подобрения на концесионната територия.
5.1.3. Да изпълни проектите, предвидени в инвестиционното предложение, по начина и в сроковете, договорени с концедента.
5.2. Да ползва язовира, като осъществява в него дейностите, регламентирани в концесионната документация, както и всички други дейности, които не противоречат на условията на концесионния договор и не са забранени от действащото законодателство. Да организира и извършва всички дейности в съответствие с изискванията на действащото законодателство.
5.3. Да ползва съоръженията на язовира и изградената инфраструктура.
5.4. Да предаде язовира и свързаните с него технологични и инфраструктурни съоръжения на собственика, при изтичане срока на концесията, в техническо и функционално състояние, отговарящо на срока за съществуването им и гарантиращо нормалната и безопасна експлоатация на язовира.
5.5. Да заплаща на концедента дължимите концесионни възнаграждения при условия и срокове, договаряни между страните.
5.6. Да не прехвърля правата и задълженията си по концесионния договор на трети лица, освен ако това не е уговорено с концедента.
5.7. Да изпълнява изцяло всички задължения на собственика по експлоатацията и ползването на язовира, хидротехническите и инфраструктурните съоръжения, регламентирани в  Наредба № 13/29.01.2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и да съобразява дейността си с действащото законодателство.
5.8. Да набира целево средства за ремонт на язовира, обслужващите го съоръжения и инфраструктура, в размера, посочен във Финансово-икономическия анализ, за изразходването на които да предоставя отчет на концедента.
5.9.До 31.03. на всяка календарна година да подава декларация за изпълнението на следните текущи ежегодни мероприятия:
• При наличие на коловози по короната на стената да се извършва насипване на същите;
• Изготвяне и актуализиране на авариен план;
• Почистване и насипване със земни маси на сухия и мокрия откос на стената;
• Поддържане на съществуващата кота на преливния ръб;
• Поддържане в добро техническо състояние основния изпускател;
• Почистване от дървета и храсти на каналите след крана на основния изпускател и преливника;
5.10. Да предостави, по указание на концедента, места за общо ползване на водите и да осигури ползване на вода за напояване, по начин и в обем, съответстващ на изискванията на действащото законодателство и текущо договарян между страните,  който не възпрепятствува основната дейност по концесията в обема, предвиден във Финансово-икономическия анализ.
5.11.  Да допуска по всяко време представители на компетентните контролни органи и представителите на концедента, както и да предоставя документацията, уточнена в договора.
5.12. При форсмажорни обстоятелства да предоставя ресурси и съдействие, по ред текущо уточняван между страните.
5.13.  Да запази и поддържа екологичната биосреда в язовира, с оглед комплексно използване на водите. Да изпълнява мероприятията посочени в Екологичния анализ на концесионната документация.
5.14.  При необходимост да представи оценка за въздействие върху околната среда, съгласно изискванията на действащото законодателство.
5.15.  Да поддържа работни места на трудов договор, най-малко в обема, предвиден в Социалния анализ на концесионната документация.
5.16. Да застрахова ежегодно за своя сметка в полза на Концедента обекта на концесията, в т.ч. за всички възможни щети и неблагоприятни последици от неговата експлоатация, техническо поддържане и ремонт за срока на договора за концесия.
5.17. Да заплаща всички дължими държавни такси и всички данъци и такси по ЗМДТ, свързани с експлоатацията на  обекта.
5.18. Изисквания, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, с опазването на околната среда, на човешкото здраве, на защитените територии, зони и обекти и на обществения ред:
5.18.1. При упражняване на правата по концесията, както и на съпътстващите права, концесионерът е длъжен да спазва всички изисквания относно опазване на човешкото здраве, водностопанските съоръжения, околната среда, защитените територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и опазването на обществения ред, съгласно наредбите на Общински съвет - Хасково и действащото законодателство.
5.18.2. Концесионерът е длъжен да уведомява незабавно концедента за нововъзникнали обстоятелства, създаващи опасност за националната сигурност, отбраната и обществения ред.
5.18.3. Концесионерът е длъжен, съгласно изискванията на действащата нормативна уредба и предписанията на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” да изготви Авариен план за действие, който да съгласува с концедента, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и със собствениците на хидротехнически съоръжения свързани с язовира в три месечен срок от подписване на концесионния договор.
5.18.4. Концесионерът е длъжен да изпълнява всички изисквания на компетентните органи, свързани с националната сигурност, отбраната на страната и опазването на обществения ред.
5.19.По време на експлоатацията и евентуални  строително-ремонтни дейности в границите на имота да бъдат спазвани изискванията на Закона за културното наследство.
5.20. Всички извършени подобрения в обекта на концесията са за сметка на концесионера. Концедентът не дължи никакви обезщетения за извършените подобрения.
5.21. Да не преотдава под наем обекта на концесията или да го преотстъпва за ползване на трети физически лица или юридически лица, да го ползва съвместно по договор или под друга форма;
5.22. Да не предоставя дейности по експлоатацията и поддръжката на обекта на концесия на подизпълнители.
5.23 Концесионерът е длъжен да изпълнява задълженията си по реда на чл.35 от ЗЗБ и чл.142 от ЗВ.
5.24. Да поддържа в техническа изправност язовирната стена и съоръженията към нея, да осигурява необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг на тяхната дейност съгласно чл.141 от ЗВ, както и да поддържа авариен склад и изготвя авариен план съобразно спецификата на съответния язовир и изискванията на Наредба № 13 ат 2004г., финансово да обезпечава експлоатацията на съоръжението за своя сметка.
5.25. Да съставя авариен план за действие в изпълнение на чл.138, ал.3 от ЗВ и в съответствие с изискванията на чл.35, ал.1 от ЗЗБ и чл.58, ал.1 от Наредба № 13 от 2004г.
5.26. Да съгласува аварийният план по т..5.25 с концедента, с Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково и със собствениците на хидротехнически съоръжения по поречието на реката в тримесечен срок от подписването на концесионният договор.
6.  Основни права и задължения на концедента:
6.1. Да получава концесионните възнаграждения в срокове и по условия, описани в договора.
6.2. Право на собственост върху язовира, инфраструктурата и други активи, описани в договора.
6.3. а контролира изпълнението на задълженията на концесионера по договор, включително и чрез право на достъп до обекта и получаване на информация и документи.
6.4. Да прекрати едностранно договора при неизпълнение на задълженията на концесионера.
6.5. Да не пречи на концесионера да изпълнява задълженията си по договор, освен в случаите, регламентирани в действащото законодателство или при форсмажорни обстоятелства.
6.6. Да оказва съдействие при осъществяване на концесията, ако действията на концесионера са съобразени с договорните условия.
6.7. Да развали договора, по реда и при условията, предвидени в пар. 3 на Преходните и заключителните разпоредби на Закона за сдружения за напояване.
7. Начало на концесията – датата на влизане в сила на концесионния договор.
8. Концесионно възнаграждение.
8.1.   Размерът на концесионното възнаграждение се определя от предложението на концесионера, но не може да бъде по-малко от определеното във финансово-икономическия анализ начално месечно концесионно възнаграждение, а именно – 155 лв.
8.2. Годишното концесионно възнаграждение за първата година се изплаща в деня на подписване на концесионния договор. Годишното концесионно възнаграждение за всяка следваща година от концесионния период се изплаща до нейното начало, т.е. не по-късно от датата на подписване на концесионния договор, по начин, текущо договарян между страните.
8.3. Корекция на концесионното възнаграждение се извършва в тримесечен срок след края на всяка година (или в тримесечен срок след период, в който ръста на цените е повече от 15 %)с индекса на цените и инфлацията на Националния статистически институт през изминалия период, с оглед на очаквания по-бавен ръст на цените на основната произвеждана в обекта продукция спрямо цените на труда и другите основни елементи на производствените разходи.
9. Гаранции за изпълнение на задълженията по концесионния договор:
 За изпълнението на задълженията по концесионния договор,  концесионерът внася при подписването на договора сума в размер на 50 % от договорената при явяването на конкурса годишна концесионна вноска, която му се връща след изтичането на договора. Начинът на внасяне се определя в конкурсната документация.
 
VІІ. Избор на вида на концесията.
 
Особеностите и характера на дейностите, описани в разд. ІV, както и изискванията, мотивирани в Закона за концесиите (ЗК) определят като най-адекватна форма за предоставяне на посочените дейности – концесията за услуга (вж. чл. 4 от ЗК).
 
VІІІ. Изисквания за подбор на участниците.
 
Липсата на специални изисквания и на необходимост от значителни ресурси при извършване на дейностите, които могат да се организират в обекта на концесията, определят като единствени ограничения разпоредбите на чл. 16 от Закона за концесиите (ЗК).
В този смисъл, участниците следва да предоставят декларации за отсъствие  на обстоятелствата:
- за юридическите лица – за отсъствие на обстоятелствата по чл. 16 ал. 2 от ЗК.
- за физическите лица - за отсъствие на обстоятелствата по чл. 16 ал. 3 от ЗК.
Липсата на тази декларация е основание за отстраняване на участника.
 
ІХ. Документи, формиращи предложението на участика в процедурата.
 
1. Декларация за поемане на правата и задълженията по техническата експлоатация на язовира, язовирната стена и съоръженията към нея.
Приоритета на целите, свързани със запазването и нормалната експлоатация на хидромелиоративните съоръжения на територията на Община Хасково изискват участниците да декларират, че ще осъществяват стопанската си дейност в обекта на концесията като за целия срок на концесията поемат изцяло правата и задълженията по експлоатацията и ползването на язовира, хидротехническите и инфраструктурните съоръжения по реда на чл. 4 . 2  и 3 от Наредба № 13/29.01.2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях (наричана по-нататък Наредбата), както и по реда на евентуални бъдещи нормативни документи, регламентиращи посочените права и задължения.
 
2. Предложение за стойност на месечното концесионно възнаграждение.
 Приетият принцип за липса на ограничения и стимулиране на по-ефективни технологични и организационни решения определя като най-съществен критерий за оценка на предложенията, респ. документ, формираш предложението на участника в процедурата, предложението за стойност на месечното концесионно възнаграждение.
Предложенията за стойност на месечното концесионно възнаграждение са в български левове и не трябва да са по-ниски от определената в концесионните анализи начална стойност в размер на 155 лв. Предложения, включващи по-ниска стойност няма да бъдат разглеждани, като несъответстващи на икономическите изисквания на Общината.
3. Инвестиционно предложение за изграждане на сгради, спомагателни постройки, технологични и инфраструктурни съоръжения (в т.ч. пътища, площадки, зелени площи, трайни насаждения), подобряващи:
- условията за експлоатация и поддържане на язовира;
- условията и възможностите за организиране на туристически, почивни и спортни дейности и мероприятия.
Срокът за изпълнението на инвестиционното предложение е 5 години, считано от началото на концесията. Инвестиционното предложение включва разпределение на общата инвестиция по отделни инвестиционни проекти (обекти, съоръжения и др.), както и по години.
Инвестициите, пряко свързани с дейността „рибовъдство” не следва да се приемат като елемент на настоящето предложение, тъй като не променят първоначалните параметри на обекта – предмет на концесията и освен това са отчетени чрез годишните амортизации при моделирането на стопанската дейност на концесионера.
 
 
Х. Методика за оценка на предложенията.
 
Оценката на представените предложения ще бъде сбор от показатели, оценяващи най-съществените условия и изисквания към концесията, с относителна тежест посочена по-нататък:
 
1. Показател, оценяващ предложената стойност на месечното концесионно възнаграждение(Пк) – с относителна тежест 80 %.
 
                         Кi 
Пк = ----- . 80
                       Кmax
 
където Кi [лв.] – предложена от от i–я участник стойност на концесионното възнаграждение;
Кmax [лв.] – най-високата предложена стойност на концесионното възнаграждение.
Стойността на Пк може да бъде от 0 - 80.
 
2. Показател, оценяващ направеното инвестиционно предложение (Пи) – с относителна тежест 20 %. Отчита се на основата на изготвеното от участника инвестиционно предложение. Срокът за изпълнение на инвестиционното предложение е 5 години, считано от началото на концесията. Инвестиционното предложение е неразделна част от общото предложение на участика и включва разпределение на предложената инвестиция по отделни обекти и съоръжения, както и по години.
           Сi
Пи= --------- . 20
                         Cmax
 
където Сi – стойност на инвестиционното предложение на i – я участник;
       Cmax – най-високата предложена стойност на инвестиционното предложение.
   Пи може да бъде от 0 - 20.
Участник, който не направи инвестиционно предложение (или чието предложение не е прието от комисията) получава оценка Пи = 0.
Окончателната оценка на предложението на даден участник ще се определи съобразно стойността на интегрален показател (Пок), който представлява сбор от показателите, мотивирани в т.т. 1 и 2, отчитащи и относителните тежести на отделните критерии.
 
Пок = Пк +  Пи
 
Стойността на Пок може да бъде от 0 - 100. 
Печели предложението, за което се получава най-висока стойност на Пок.
 
ХІ. Размер и начин на плащане на гаранция за изпълнение на задълженията по концесионния договор – 50 % от началното годишно концесионно възнаграждение, която му се връща след изтичането на договора. Начин на плащане – по банков път или банкова гаранция със срок на валидност до 25 години от датата на договора.
 
ХІІ. Общински съвет - Хасково възлага на кмета на Община Хасково да организира провеждането на процедурата за предоставяне на концесия на язовир “Зад гробето“ – имот № 000484 в землището на с. Динево, Община Хасково с площ 57,344 дка съгласно изискванията на ЗОС, Закона за концесиите и Правилника за прилагане на закона за концесиите и да внесе в Общински съвет доклад, относно резултатите от проведената процедура за вземане на решение за определяне на концесионер.
 
 
 
Иван Иванов    

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ХАСКОВО