Общински съвет – Хасково

Протокол №28 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 06.12.2013 год.

На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА, Общински съвет – Хасково изменя чл.10 от Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община Хасково, както следва:
§1 Чл.10, ал. /1/ Общината определя работното време на магазинната мрежа, заведенията за обществено хранене и ателиетата за услуги, като стриктно се спазват изискванията за шум и музика, смущаващи спокойствието на живеещите в жилищните сгради от 22.00 до 07.00 ч. за зимния период и от 23.00 до 7.00 ч. за летния период.
/2/ За търговски обект, който с дейността си предизвиква шум и се намира на отстояние до 30 метра от жилищни сгради, както и за обект, разположен в сграда с режим на етажна собственост, работното време е от 7.00 ч. до 22.00 ч. за зимния период и от 7.00 ч. до 23.00 ч. за летния период.
/3/ Търговецът може да предложи работно време извън посоченото по ал. 2, като в този случай следва да представи протокол от РЗИ-Хасково или лицензирана лаборатория за съответствие с допустимите нива на шум в и около обекта. За търговски обект, находящ се в жилищна сграда с режим на етажна собственост се изисква и съгласие на 50% + 1 от собствениците, включително съгласието на всички непосредствени съседи.
/4/ При непредставяне на документите по ал. 3 за работно време на обектите се приема посоченото в  ал. 2.
/5/ Кметът на Община Хасково може със Заповед едностранно  да промени работното време по ал. 3, ако в рамките на една година са констатирани:
1. две или повече жалби от граждани за наднормени нива на шум, чиято основателност е доказана с протоколи за замерване на шум от РЗИ-Хасково или лицензирина лаборатория;
2. два или повече случая на неспазване на работното време, установени по надлежния ред от служители на общинската администрация или Общинска полиция - Хасково. 
/6/ Експлоатация на маси и столове за консумация на открито пред обекти се извършва само при условията на ал. /2/
/7/ Завереното заявление за работно време на търговския обект се съхранява в обекта.
/8/ Обявеното работно време е задължително за търговеца.
/9/ Забранява се на управителите, собствениците, ползвателите, наемателите и всички лица, които отговарят за вътрешния ред в питейни заведения, кафенета, дискотеки, заведения за обществено хранене и други, да допускат вдигане на шум и музика извън границите на търговския обект, нарушаващи тишината 24 часа от денонощието, с изключение на изрично разрешените случаи от общинска администрация. 
 
 
 
Иван Иванов    

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ
СЪВЕТ – ХАСКОВО