ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Х А С К О В О             

                                                

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от Станислав Дечев – кмет на Община Хасково

 

ОТНОСНО: Приемане на Актуализиран план за действие за общинските концесии за периода 2021 – 2027г. на община Хасково.

 

ОСНОВАНИЕ: Чл. 20 и чл. 21 от Наредбата за изискванията за определяне на финансово – икономическите елементи на концесията (ДВ, бр. 44 от 29 май 2018г.).

 

 

         Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

Съгласно чл. 40 от Закона за концесиите (в сила от 02.01.2018г.) – „Политиката за общински концесии се определя от съответния общински съвет, който приема с решение план за действие за общинските концесии, и се изпълнява от кмета на общината“.

Алинея трета гласи: „Кметът на общината изпълнява правомощията на концедент, както и:

1. прави предложения до Координационния съвет относно Националната стратегия за развитие на концесиите;

2. прави предложения до общинския съвет за включването, изключването и промяната на проекти за концесии в плана за действие за общинските концесии;

3. извършва мониторинг и контрол на сключените от него концесионни договори;

4. изготвя и внася за одобрения в общинския съвет годишни отчети относно изпълнението на включените в плана за действие за общинските концесии проекти и на сключените от него концесионни договори;

5. прави предложения до Координационния съвет за приемане на насоки относно проблеми, които са свързани с възлагането на концесиите и с изпълнението или прекратяването на концесионните договори;

6. публикува в Националния концесионен регистър плана за действие за общинските концесии.“

 

С решение № 263 / 29.01.2021г. ОбС Хасково одобри План за действие за общинските концесии, с решения № 287 / 26.02.2021г., № 402 / 30.07.2021г., № 486 / 26.11.2021г. и № 560 / 25.03.2022г. го актуализира.

Съгласно чл. 20 от Наредбата за изискванията за определяне на финансово – икономическите елементи на концесията, приетият от общинския съвет план за действие за общинските концесии може да се изменя и/или допълва текущо при:

  1. включване на нов проект;
  2. изключване на проект;
  3. промени в проект относно прогнозираните елементи по чл. 11, ал. 1, т. 3 от наредбата.

Промените се приемат с решение на общинския съвет за приемане на актуализиран план за действие за общинските концесии, и същия се публикува в Националния концесионен регистър.

В периода след приемането на Плана за действие и Актуализирания план за действие за общинските концесии, в Общинска администрация постъпиха искания за концесия на язовири/водоеми в землището на гр. Хасково, и на селата Гарваново и Елена. Предлагам тези нови обект да бъдат включени в Актуализирания план за действие за общинските концесии в Община Хасково.

На основание гореизложеното предлагам Общински съвет – Хасково да вземе следното

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 12 от ЗМСМА, чл. 40 от Закона за концесиите и чл. 21, ал. 1 от Наредбата за изискванията за определяне на финансово – икономическите елементи на концесията, Общински съвет – Хасково приема Актуализиран план за действие за общинските концесии за периода 2021 – 2027г.

2. Възлага на кмета на общината осъществяването на всички дейности, необходими за правилното и законосъобразно изпълнение на процедурата.

 

Приложение: Актуализиран план за действие на общинските концесии за периода 2021 – 2027г.

 

 

 

КМЕТ НА ОБЩИНА

ХАСКОВО:

/Станислав Дечев/

 

 

 

Изготвил:

Нашата Динова

Началник отдел НКЗП, Дирекция ИСДУОС