ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ХАСКОВО

 

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

от Таня Захариева – Председател на Общински съвет - Хасково

 

 

ОТНОСНО: Приемане на Общинска програма за закрила на детето

                  за 2022 г.

 

 

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

        С рег.индекс: 24-03-74 от 19.04.2022 г. е получено писмо от Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – гр.Хасково, с което се предлага да бъде приета Общинска програма за закрила на детето за 2022 г.

        Общинската програма за закрила на детето 2022 г. е разработена в синхрон с хоризонталните политики за закрила на детето и е съобразена с основните стратегически документи, планове и програми: Конвенцията на ООН за правата на детето, както и в съответствие с националните приоритети, определени в Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“ и План за действие на изпълнението й, Национална стратегия за хората с увреждания 2021-2030, Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца, Национална програма за развитие България 2030, Национална стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване 2030, Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността, Стратегическа рамка за развитие на образованието, обучението и ученето в Република България /2021-2030/, Национална програма за превенция и защита от домашно насилие, Национална стратегия за борба с наркотиците /2020-2024/, Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве /2021-2030/.

Целта на програмата е на базата на утвърдените национални приоритети в областта на закрила на детето, да бъдат определени местните такива, след извършен анализ на специфичните потребности в общината. Програмата ще спомогне за по-ефективна защита и гаранция на основните права на децата в община Хасково във всички сфери на обществения живот.

        Общинската програма за закрила на детето за 2022 г. отразява приоритетите и мерките в посока работата на отговорните институции за подобряване благосъстоянието на децата и техните семейства, като не изключва и други дейности, мерки и програми.

Съгласно чл.3 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, Общински съвет приема всяка година по предложение на Дирекция „Социално подпомагане“, Общинска програма за закрила на детето, изготвена от Комисията за детето /определена със Заповед на Кмета по чл.20а от Закона за Закрила на детето/, съобразно потребностите на децата и техните семейства в общината.

Във връзка с гореизложеното предлагам Общински съвет - Хасково да вземе следното

 

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

 

На основание чл.21, ал.1, т.12 от ЗМСМА, във връзка с чл.21, ал.1, т.1 от Закона за закрила на детето и чл.3 от Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, Общински съвет - Хасково приема Общинска програма за закрила на детето за 2022 год. на Община Хасково.

 

Приложение: Общинска програма за закрила на детето 2022 г.

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ

СЪВЕТ – ХАСКОВО:

                        /Таня Захариева/