ДО                                                                 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ХАСКОВО

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

от Таня Захариева – председател на Общински съвет – Хасково

 

 

ОТНОСНО: Определяне на представител на Община Хасково в

Комисия за изработване на Областна аптечна карта на област Хасково.

 

 

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

С рег.индекс: 04-13-8 от 12.05.2022 г. в Общински съвет – Хасково се получи писмо от Министъра на здравеопазването, с което ни уведомява, че  предстои изготвяне на Национална аптечна карта, чрез която се определят на териториален принцип потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, отпускани в аптеки. В тази връзка следа да бъде определен представител на Община Хасково в Комисията за изработване на Областна аптечна карта.

Съгласно чл.227 „б“, ал.1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Националната аптечна карта се изработва въз основа на областни аптечни карти. За изработване на областната аптечна карта Министърът на здравеопазването назначава комисия за всяка област, която включва Областния управител, двама представители на Регионалната здравна инспекция, двама представители на Районната здравноосигурителна каса, двама представители на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз, един представител на Регионалната колегия на Българската асоциация на помощник-фармацевтите, един представител на представителните организации за защита на правата на пациентите, признати по реда на чл.86 „в“ от Закона за здравето и по един представител на всяка община в съответната област. Областният управител е председател на комисията.

 

Съгласно чл.227 „б“, ал.3 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, представителите на общините се определят по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация. В изпълнение на посочената разпоредба следва да бъде определен представител на Община Хасково в Комисията за изработване на Областна аптечна карта.

Предвид гореизложеното предлагам Общински съвет - Хасково да вземе следното

 

                               Р Е Ш Е Н И Е:

 

       

На основание чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от ЗМСМА, във връзка с чл.227 „б“, ал.3 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Общински съвет – Хасково определя Златка Караджова – началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“ на Община Хасково, за представител на Община Хасково в Комисията по чл.227 „б“, ал.2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за изработване на Областна аптечна карта на област Хасково.

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ

СЪВЕТ – ХАСКОВО:

                        /Таня Захариева/