ДО                                                                 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ХАСКОВО

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

от Таня Захариева – председател на Общински съвет – Хасково

 

 

ОТНОСНО: Определяне на представител на Община Хасково в

Комисия за изработване на Областна здравна карта на област Хасково.

 

 

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

С рег.индекс: 04-13-7 от 29.04.2022 г. в Общински съвет – Хасково се получи писмо от Министъра на здравеопазването, с което ни уведомява, че  предстои актуализация на Националната здравна карта, чрез която се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ. В тази връзка следа да бъде определен представител на Община Хасково в Комисията за изработване на Областна здравна карта.

Съгласно чл.29, ал.2 и ал.3 от Закона за лечебните заведения, Националната здравна карта се изработва въз основа на областни здравни карти. За изработване на Областната здравна карта, Министърът на здравеопазването назначава комисия за всяка област, която включва: Областния управител, по двама представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурна каса и на Районната колегия на Българския лекарски съюз, по един представител на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз, Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на представителните организации за защита правата напациентите, признати по реда на чл.86в от Закона за здравето, както и по един представител на всяка община в съответната област. Председател на комисията е Областният управител.

Съгласно чл.29, ал.4 от Закона за лечебните заведения, представителите на общините се определят по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация. В изпълнение на посочената разпоредба следва да бъде определен представител на Община Хасково в Комисията за изработване на Областна здравна карта.

Предвид гореизложеното предлагам Общински съвет - Хасково да вземе следното

 

                              

Р Е Ш Е Н И Е:

 

       

На основание чл.21, ал.1, т.23 и ал.2 от ЗМСМА, във връзка с чл.29, ал.4 от Закона за лечебните заведения, Общински съвет – Хасково определя Мария Вълчева – заместник-кмет на Община Хасково за представител на Община Хасково в Комисията по чл.29, ал.3 от Закона за лечебните заведения за изработване на Областна здравна карта на област Хасково.

 

 

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ

СЪВЕТ – ХАСКОВО:

                        /Таня Захариева/