ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ХАСКОВО

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

от Станислав Дечев – Кмет на община Хасково

 

 

ОТНОСНО: Определяне на дейността по предоставянето на топъл обяд като местна

дейност по смисъла на Закона за публичните финанси на територията на

Община Хасково и даване на съгласие за кандидатстване по процедура

за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

BG05FMOP001-5.001 „Топъл обяд“ по Оперативна програма за храни

и/или основно материално подпомагане.

 

 

Уважаеми госпожи и господа общински съветници,

 

 Община Хасково има за цел да кандидатства по Оперативна програма за храни, като за настоящото предложение се има предвид пандемията от COVID-19 в страната и за осигуряване на подкрепа за задоволяване на базовата нужда от храна на хората, които се нуждаят от социална закрила в най-висока степен. Операцията следва и прилага принципите и механизмите за изпълнение на тези от „тип 3 по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане“, като се фокусира върху лицата, засегнати в най-висока степен от последиците от кризата.

В условията на извънредна епидемична ситуация, предоставянето на топъл обяд се оказа в голяма степен значима помощ, тъй като чрез нея има реална възможност най-бедните и уязвими лица да продължават да имат храна от една страна и от друга да могат да я получават в дома си, когато противоепидемичните мерки налагат това.

Финансирането е за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура BG05FMOP001-5.001 „3.1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Размерът на финансирането се определя на база на броя на обхванатите потребители, разходът на единица продукт топъл обяд – 2,90 лв. на лице на ден;  5 % за административни и 5 % за съпътстващи мерки.

Съгласно изискванията за кандидатстване по Оперативната програма е необходимо предоставянето на операцията предоставяне на топъл обяд да бъде разкрита като местна дейност, въз основа на решение на Общински съвет – Хасково.

 

Цел: Намаляване на лицата, живеещи във висока степен на бедност и социална изолация в резултат от настъпилите неблагоприятни последици от пандемията от COVID-19 в социално-икономическите аспекти, която е основание за подпомагане с „топъл обяд“ на най-нуждаещите се лица и задоволяване на основната нужда от храна, като идентифицирано най-значимо лишение сред хората.

 

 

 

 

 

 

 

Предвид гореизложеното и на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, предлагам Общински съвет – Хасково да приеме следното

 

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

 

1.Дава съгласие за определяне на дейността по предоставяне на топъл обяд като местна дейност по смисъла на §1, т.20 от ДР на Закона за публичните финанси, като финансирането се осигурява от средствата от ЕС.

 

2.Дава съгласие Община Хасково да кандидатства по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05FMOP001-5.001 „3.1 - Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“, като осъществява дейността до приключване на договора.

 

           

 

 

 

 

СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ

Кмет на Община Хасково

 

 

 

 

Съгласувал:

Златка Караджова

Началник отдел ЗСД

 

 

Изготвил:

Димитрина Лозева

Ст. експерт „Соц. дейности“