ДО

ОБЩИНСКИ  СЪВЕТ

ХАСКОВО

 

 

 

ДОКЛАДНА  ЗАПИСКА

от

 СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ – Кмет на Община Хасково

 

 

ОТНОСНО:  Съгласие за осигуряване на средства за изпълнение на дейности по управление на отпадъците и опазването на околната среда

           

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

Съгласно § 60 на ПЗР към ЗИД на ДОПК за изменение и допълнение на ЗУО е дадена възможност общината да възстанови внесените по банковата сметка за чужди средства на РИОСВ - Хасково месечни отчисления и обезпечения по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО за 2021 г. и за настоящата 2022 г. Те могат да се разходват съгласно решение на общинския съвет чрез вътрешни компенсирани промени, без да се изменя приетият начин за определеляне и размер на таксата за битови отпадъци.

Неусвоените внесени за 2021 година отчисления и обезпечения по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО възлизат в размер на 2 029 538 лв. След приемане на решение на Общински съвет- Хасково до 30 април 2022 г. сумата ще бъде възстановена по бюджетната банкова сметка на общината. За 2022 год. отчисленията са дължими в срок до 31 декември, когато не е прието решение на общинския съвет по § 60, ал. 1 от Закона за изменение и допълнение на ДОПК за съответната година. Утвърдената към настоящия момент стойност на същите в план- сметката за ТБО за 2022 г., на база очакваното тегло депонирани отпадъци и стойност на тон, е 2 219 140 лв. На 21.02.2022 г по сметката в РИОСВ- Хасково вече са преведени отчисленията за м. януари в размер на 182 307 лв. С останалата част от предвидените средства– 2 036 833 лв., може да бъде извършена компенсирана промяна по утвърдения разчет като се запази целевия им характер на разходване за дейности по отпадъците. Във връзка с предоставената възможност предлагам отчисленията и обезпеченията по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО от 2021 година и 2022 година да бъдат използвани през настоящата година за:

  • Осигуряване на финансиране за изпълнението на инвестиционния обект: „Рекултивация на Клетка 1 (стара) от Регионален център за третиране на неопасни отпадъци в землището на с. Гарваново, Община Хасково – намираща се в част от имот 14550.305.521 в землището на с. Гарваново, община Хасково“. Предстои стартиране на процедурата по ЗОП за избор на изпълнител, като прогнозните средства за годината са в размер на 3 366 371 лв.
  • Осигуряване на финансиране през бюджета на ОП „Екопрогрес“ за закупуване на специализирана техника за ефективни и модернизирани решения за управление на отпадъците, която ще предостави възможност и за осъществяване на противоепидемични мерки по чл. 63 от Закон за здравето на територии за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината. Специализираните технически средства са необходими за усъвременено ефективно почистване, събиране на отпадъци, дезинфекция и намаляване на запрашеността в градска среда, в паркова среда, по тротоарни площи и места с обществено предназначение на територията на общината, което неминуемо да повлияе благоприятно и върху здравния статус на населението. Прогнозният размер на необходимите средства е на стойност 700 000 лв.

 

При приемане на предложените промени в текущата докладна записка ще бъде предложена за утвърждаване и корекция и актуализация на приетата с Решение № 511/17.12.2021 г. на ОбС- Хасково  план- сметка за приходите и разходите от ТБО за 2022 г. като приложение и неразделна част от бюджета на общината за годината.

 

Предвид гореизложеното предлагам на Общински съвет - Хасково да приеме следното           

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

На основание чл. 17, ал. 1, т. 8, чл. 21, ал. 1, т.8 и т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА и във връзка с § 60 на ПЗР към ЗИД на ДОПК за изменение и допълнение на ЗУО Общински съвет – Хасково:

 

  1. Дава съгласие да се възстановят от сметката по партидата ни в РИОСВ- Хасково неусвоените средства от отчисления и обезпечения по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците за 2021 г., както и да не се превеждат полагащите се за периода февруари- декември 2022 г.
  2. Приема финансовият ресурс от неусвоените възстановени средства от отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО от 2021 г., както и непреведените суми за 2022 г. да се използват за дейности по управление на отпадъците, както следва:
  • Изпълнение на обект „Рекултивация на Клетка 1 (стара) от Регионален център за третиране на неопасни отпадъци в землището на с. Гарваново, Община Хасково – намираща се в част от имот 14550.305.521 в землището на с. Гарваново, община Хасково“;
  • Закупуване на специализирана техника за ефективно почистване, събиране на отпадъци, дезинфекция и намаляване на запрашеността в териториите за обществено ползване.

 

 

 

 

 

 

СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ХАСКОВО

 

 

Изготвили:

Любомир Георгиев

Началник отдел Екология

 

Радослав Ванчев

Гл. експерт Бюджет

 

 

Съгласували:

Ваня Христова

Директор Дирекция ЕНППЕ   

 

Тодорка Стоянова

Директор Дирекция „ФСД Б“

Гл. Счетоводител на Община Хасково