ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ХАСКОВО

ПРОТОКОЛ №19

ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ПРОВЕДЕНО

НА 30.07.2021 ГОД.

 

 

 

 

РЕШЕНИЕ №413

 

 

 

На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА, Общински съвет – Хасково приема Декларация във връзка с Бизнес-план за развитие на дейността на „ВиК“ ЕООД – гр.Хасково за 2022-2026 г., съгласно приложения текст към решението.

               

 

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ

СЪВЕТ – ХАСКОВО:

                                     /Таня Захариева/  

 

 

 

 

                                        

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Ние, общинските съветници от Общински съвет – Хасково, водени от интересите на гражданите на Община Хасково, категорично се противопоставяме на решение на КЕВР  за приемане на Бизнес-план за развитие на дейността на „ВиК“ ЕООД – гр.Хасково за периода 2022-2026 г., с който се предлага увеличаване цената на водата. 

Намираме също, че предходното решение на КЕВР №БП-Ц-3 от 30.07.2020 г., с което се увеличава цената на водата в Хасково, е постановено при съществено нарушение на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона.

Цената на водата, посочена в Бизнес-плана за периода 2022-2026 г., се явява една от най-високите в цялата страна, което не съответства на качеството на предлаганата услуга. Загубите годишно по данни на Асоциацията по ВиК – Хасково са около 5 млн.кубика /около 50% на 100%/ или иначе казано над 17 млн. лв. при запазване на стойностите на загуба с цена 3.51 лв./куб.м.

Важно допълнение в нашата мотивация е, че предлаганото повишаване на цената на водата не е свързано с инвестиции за подобряване на качеството на услугите, т.е. налице е необвързаност между цената и качеството.

Обявяваме се за необходимост от изготвянето на техническа и икономическа експертиза, след което обществеността, общинските съветници, народните представители, кметската администрация и Областна администрация Хасково да предприемат действия, включително и да инициират предложение до Народното събрание и Министерски съвет за законодателна промяна на механизма за определяне цената на водата.

Прикачени файлове