ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ХАСКОВО

ПРОТОКОЛ №12

ОТ ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ПРОВЕДЕНО

НА 27.11.2020 ГОД.

 

 

    

РЕШЕНИЕ №225

 

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА,  Общински съвет - Хасково изменя и допълва Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково, приета  с Решение №155 от 23.07.2004 г., като създава нови чл.29а и чл.29б, както и §3 в Преходни и заключителни разпоредби за по-голяма прецизност, със следното съдържание:

 

Чл.29а (1) Собствениците на изцяло електрически автомобили ползват без заплащане места в зоните за почасово платено паркиране („Синя зона“) на територията на община Хасково.

(2) Правото на безплатно паркиране на електрически автомобил на територията на община Хасково се удостоверява с карта.

1.  Притежателят на картата е длъжен по време на паркирането да я постави в автомобила на видимо място от вътрешната страна, зад предното панорамно стъкло, за осъществяване на контрол.

2. Собствениците на електрически автомобили, притежаващи карти или стикери, удостоверяващи правото им на безплатно паркиране, но издадени от компетентни органи на други общини, паркират при условията на ал. 1, спазвайки изискванията на т.1 за осъществяване на контрол.

3. Образец на картата за безплатно паркиране на изцяло електрически автомобили се утвърждава със заповед на кмета на Община Хасково.

4. Картите по чл. 29а, ал. 2 са безплатни за правоимащите и се издават и преиздават от управителя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД – Хасково, или от упълномощено от него длъжностно лице. За издаване на карта правоимащите лица подават заявление по образец, съгласно Приложение №5 от настоящата Наредба, в деловодството на „Тролейбусен траспорт“ ЕООД, с приложен талон на автомобила за справка и представяне на документ за самоличност. Картата се издава в рамките на до 10 работни дни.

(3) При непоставянето на картата/стикера на определеното място за осъществяване на контрол се заплаща определената такса за почасово платено паркиране в „Синя зона“,  съгласно Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково.

 

Чл. 29б (1) На улици, булеварди и паркинги - общинска собственост, където има монтирани зарядни станции, собственост на Община Хасково, електрическите автомобили зареждат с електроенергия безплатно.

(2) Времето за зареждане на електрически автомобили на зарядни станции, собственостна Община Хасково, не може да бъде по-дълго от 4 часа.

 

§3 от Преходни и заключителни разпоредби: Приложение №1, Приложение №2, Приложение №3 и Приложение №5 са неразделна част от тази Наредба.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ

 СЪВЕТ – ХАСКОВО:

                                      /Таня Захариева/