Общински съвет – Хасково

Протокол №37 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 25.07.2014 год.

На основание  чл. 21, ал. 1, т. 8 във връзка с ал. 2 от ЗМСМА, чл. 58, ал. 2, т. 1, чл. 59, ал. 1 и ал. 4 от Закона за концесиите, чл. 87 и чл. 88, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за концесиите, Решение № 592 от 28.03.2014 г. на Общински съвет - гр. Хасково за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху обект – публична общинска собственост, представляващ поземлен имот № 000261/ идентификатор 77195.516.12/, находящ се в землището на с. Болярово, Община Хасково, ЕКАТТЕ 99163, с площ 4,062 дка, и начин на трайно ползване водоем, при граници на имота, описани в АПОС № 4925/05.04.2013 г., протоколи по чл. 48, ал. 2 от Закона за концесиите на комисия, назначена със Заповед № 588 от 04.04.2014 г. на Кмета на Община Хасково, Общински съвет – Хасково реши:
І. Определя Делчо Красимиров Корчев, действащ като ЕТ „Ели- Делчо Корчев“, Булстат – 200205879, със седалище и адрес на управление: гр. Хасково, бул. „Илинден“ 56, вх. Д, ап. 87 за концесионер на обект – публична общинска собственост, представляващ поземлен имот № 000261/ идентификатор 77195.516.12/, находящ се в землището на с. Болярово, Община Хасково, ЕКАТТЕ 99163, с площ 4,062  дка, и начин на трайно ползване водоем, съгласно АПОС № 4763/06.02.2013 г. 
 
ІІ. В съответствие с резултатите от проведената открита процедура, основните елементи на концесията се конкретизират, както следва:
 
1. Основен предмет на концесията - управлението и поддържането със средства, осигурени от концесионера и на негов риск, на обекта на концесия, срещу правото на концесионера да експлоатира обекта на концесия, чрез рибовъдство, напояване, спортен риболов, туристическа и други развлекателни дейности.
2. Предлага месечно концесионно възнаграждение в размер на 21,00 лв. / двадесет и един лев/ без ДДС.
3. Стойност на предвидените инвестиционни разходи през първите пет години – 12000 лв. с ДДС, както следва:
• Ремонт на преливника - срок 2014г.; стойност – 5500 лв. с ДДС., 
- Изкопни работи – 40 куб.м.
- Бетониране – 8 куб.м.
- Монтиране на съоръжения за отводняване /саваци/ – 2 бр.
• Изграждане на помещение за персонала и складова база през 2015 г.; стойност – 5000 лв. с ДДС.- помещение за персонала и складова база за съхранение на фуражи и инвентар общо 20 кв. м. Постройката ще е от лек тип изградена от панели и монтирана върху бетонен фундамент Строителството ще се извърши след съгласуване и одобрение на строителните книжа от Община Хасково. 
• Почистване на храсти и блатна растителност от отводнителния канал и язовира, 2016 г.; стойност – 1500 лв. с ДДС.
• Работни места – 2 – ма  човека. Едното постоянно, а едното сезонно Брутната работна заплата на наетите лица ще е 380 лв.
Средно месечния фонд “Работна заплата” на персонала е в размер на – брутна месечна заплата – 475 лв. и осигуровки от работодателя – 86лв. или общо      561 лв.
В годишен разрез фонд “Работна заплата” е в размер на  6732 лева.
 
ІІІ. Права и задължения на страните
 
А) Права и задължения на концесионера:
1. Да използва обекта добросъвестно, съгласно неговото предназначение и дейностите, за които е предоставена концесията, като не допуска действия които могат да доведат до икономическа неизгодност на бъдещата му експлоатация, както и да не променя по какъвто и да било начин предназначението на обекта.
1.1. Да не извършва и да не допуска извършването на незаконно строителство на концесионната територия.
1.2. Да съгласува предварително с концедента извършването на строителство и подобрения на концесионната територия.
1.3. Да изпълни проектите, предвидени в инвестиционното предложение, по начина и в сроковете, договорени с концедента.
2.  Да ползва язовира, като осъществява в него дейностите, регламентирани в концесионната документация, както и всички други дейности, които не противоречат на условията на концесионния договор и не са забранени от действащото законодателство. Да организира и извършва всички дейности в съответствие с изискванията на действащото законодателство.
3. Да ползва съоръженията на язовира и изградената инфраструктура.
4. Да предаде язовира и свързаните с него технологични и инфраструктурни съоръжения на собственика, при изтичане срока на концесията, в техническо и функционално състояние, отговарящо на срока за съществуването им и гарантиращо нормалната и безопасна експлоатация на язовира.
5. Да заплаща на концедента дължимите концесионни възнаграждения при условия и срокове, договаряни между страните.
6. Да не прехвърля правата и задълженията си по концесионния договор на трети лица, освен ако това не е уговорено с концедента.
7. Да изпълнява изцяло всички задължения на собственика по експлоатацията и ползването на язовира, хидротехническите и инфраструктурните съоръжения, регламентирани в  Наредба № 13/29.01.2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и да съобразява дейността си с действащото законодателство.
8. Да набира целево средства за ремонт на язовира, обслужващите го съоръжения и инфраструктура, в размера, посочен във Финансово-икономическия анализ, за изразходването на които да предоставя отчет на концедента.
9. До 31.03. на всяка календарна година да подава декларация за изпълнението на следните текущи ежегодни мероприятия:
• При наличие на коловози по короната на стената да се извършва насипване на същите;
• Изготвяне и актуализиране на авариен план;
• Почистване и насипване със земни маси на сухия и мокрия откос на стената;
• Поддържане на съществувашата кота на преливния ръб;
• Поддържане в добро техническо състояние основния изпускател;
• Почистване от дървета и храсти на каналите след крана на основния изпускател и преливника;
10. Да предостави, по указание на концедента, места за общо ползване на водите и да осигури ползване на вода за напояване, по начин и в обем, съответстващ на изискванията на действащото законодателство и текущо договарян между страните,  който не възпрепятствува основната дейност по концесията в обема, предвиден във Финансово-икономическия анализ.
11.  Да допуска по всяко време представители на компетентните контролни органи и представителите на концедента, както и да предоставя документацията, уточнена в договора.
12. При форсмажорни обстоятелства да предоставя ресурси и съдействие, по ред текущо уточняван между страните.
13.  Да запази и поддържа екологичната биосреда в язовира, с оглед комплексно използване на водите. Да изпълнява мероприятията посочени в Екологичния анализ на концесионната документация.
14.  При необходимост да представи оценка за въздействие върху околната среда, съгласно изискванията на действащото законодателство.
15.  Да поддържа работни места на трудов договор, най-малко в обема, предвиден в предложението му.
16. Да застрахова ежегодно за своя сметка в полза на Концедента обекта на концесията, в т.ч. за всички възможни щети и неблагоприятни последици от неговата експлоатация, техническо поддържане и ремонт за срока на договора за концесия.
17. Да заплаща всички дължими държавни такси и всички данъци и такси по ЗМДТ, свързани с експлоатацията на  обекта.
18. Изисквания, свързани с националната сигурност и отбраната на страната, с опазването на околната среда, на човешкото здраве, на защитените територии, зони и обекти и на обществения ред:
18.1. При упражняване на правата по концесията, както и на съпътстващите права, концесионерът е длъжен да спазва всички изисквания относно опазване на човешкото здраве, водностопанските съоръжения, околната среда, защитените територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и опазването на обществения ред, съгласно наредбите на Общински съвет - Хасково и действащото законодателство.
18.2. Концесионерът е длъжен да уведомява незабавно концедента за нововъзникнали обстоятелства, създаващи опасност за националната сигурност, отбраната и обществения ред.
18.3. Концесионерът е длъжен, съгласно изискванията на действащата нормативна уредба и предписанията на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” да изготви Авариен план за действие, който да съгласува с концедента, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” и със собствениците на хидротехнически съоръжения по поречието на реката в три месечен срок от подписване на концесионния договор.
18.4. Концесионерът е длъжен да изпълнява всички изисквания на компетентните органи, свързани с националната сигурност, отбраната на страната и опазването на обществения ред.
19. По време на експлоатацията и евентуални  строително-ремонтни дейности в границите на имота да бъдат спазвани изискванията на Закона за културното наследство.
20. Всички извършени подобрения в обекта на концесията са за сметка на концесионера. Концедентът не дължи никакви обезщетения за извършените подобрения.
21. Да не преотдава под наем обекта на концесията или да го преотстъпва за ползване на трети физически лица или юридически лица, да го ползва съвместно по договор или под друга форма;
22. Да не предоставя дейности по експлоатацията и поддръжката на обекта на концесия на подизпълнители.
23. Други права и задължения произтичащи от проекто – договора за концесия, които е неразделна част от документацията за участие.
 
Б)  Права и задължения на концедента:
 
1. Да получава концесионните възнаграждения в срокове и по условия, описани в договора.
2. Право на собственост върху язовира, инфраструктурата и други активи, описани в договора.
3. Да контролира изпълнението на задълженията на концесионера по договор, включително и чрез право на достъп до обекта и получаване на информация и документи.
4. Да прекрати едностранно договора при неизпълнение на задълженията на концесионера.
5. Да не пречи на концесионера да изпълнява задълженията си по договор, освен в случаите, регламентирани в действащото законодателство или при форсмажорни обстоятелства.
6. Да оказва съдействие при осъществяване на концесията, ако действията на концесионера са съобразени с договорните условия.
7. Да развали договора, по реда и при условията, предвидени в пар. 3 на Преходните и заключителните разпоредби на Закона за сдружения за напояване.
 
ІV. Определя срок за сключване на концесионния договор – до три месеца от приемането на решението за определяне на концесионер.
 
V. ЗАДЪЛЖАВА определеният за концесионер участник преди подписване на договора да представи документи за удостоверяване на обстоятелствата по чл. 16, ал. 1-4 от ЗК, както следва:
1. Съдебно удостоверение или съответен на него документ от съдебен или административен орган на държавата, в която участникът е установен, за удостоверяване за липсата на обявяване на несъстоятелност, на производство по обявяване в несъстоятелност или на процедура по ликвидация, освен ако е посочен ЕИК; 
2. Удостоверение за липса на влязла в сила присъда за престъпление против собствеността, против стопанството, против финансовата, данъчната или осигурителната система, за престъпление по служба или за подкуп, както и за престъпления, свързани с участие в престъпна група и на лишаване на лицето от правото да осъществява търговска дейност /удостоверение за съдимост/;
3. Удостоверение по чл.87 ал.6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс – за удостоверяване липсата на задължения за публични вземания по чл.16 ал.4 т.2 от Закона за концесиите /от НАП/;
4. Удостоверение за липса на задължения към Община Хасково издадено от дирекция „Местни данъци и приходи“ към Община Хасково.
 
VІ. Определя Кмета на Община Хасково за орган, който:
 
1. Да сключи концесионния договор.
2. Да представлява концедента в правоотношенията, възникнали във връзка с изпълнението на договора, с изключение на тези по прекратяването му.
3. Да организира контрола по изпълнението на концесионния договор.
 
VІІ. Настоящето решение и препис-извлечение от протокола по чл. 48, ал.2 от ЗК, относно извършената оценка на офертите и класирането на участниците да се предоставят на заинтересуваните лица в процедурата в 7 – дневен срок от приемането на решението по реда на чл. 48а от ЗК.
Решението подлежи на обжалване, относно неговата законосъобразност, пред Комисията за защита на конкуренцията в 10-дневен срок от уведомяването на заинтересован участник за това решение, по реда на глава единадесета от Закона за концесиите.
 
 
 
Иван Иванов    

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ХАСКОВО