Общински съвет - Хасково

Протокол №8 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 27.04.2012 год.

На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 и т. 23 от ЗМСМА и чл. 3, т. 2, чл. 4, т. 1 и чл. 17 от Закона за общинския дълг Общински съвет – Хасково реши:

1. Община Хасково, в качеството си на бенефициент по Проект “Разширение на селищна ВиК мрежа – гр.Хасково” по процедура за  предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Референтен номер BG161PO005/10/1.11/02/16 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 е.ж.”, Приоритетна ос 1 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 екв.ж. и в населени места с под 2000 екв. ж., попадащи в градски агломерационни ареали"  на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, да осигури необходимите средства за съфинансиране в течение на периода на изпълнение на проекта, чрез планирането им в бюджета на общината за всяка календарна година до2014 г. включително. За2012 г. съфинансирането да е за сметка на планирания в бюджета на общината за2012 г. §97-00 “Резерв за непредвидени разходи”.                                       

2. Община Хасково да осигури финансови ресурси за покриване на първоначалните допустими разходи по Проект “Разширение на селищна ВиК мрежа – гр. Хасково” по процедура за  предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Референтен номер BG161PO005/10/1.11/02/16 “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации с над 10 000 е.ж.”, Приоритетна ос  1 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в населени места с над 2000 екв.ж. и в населени места с под 2000 екв. ж., попадащи в градски агломерационни ареали"  на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, преди средствата да бъдат възстановени от Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”, като за целта  упълномощава кмета на Община Хасково, да избере финансираща институция (фонд ФЛАГ ЕАД, ПУДООС, банкова институция, Държавен бюджет, Европейска инвестиционна  банка и др.),  и на база на проведено проучване и сравнителен анализ на условията на финансиращите институции да предприеме всички правни и фактически действия за получаване на писмо за намерение за кредитиране от избраната от него финансираща институция и да предложи обезпечение на финансиращата институция, което е приемливо от страна на кредитодателя, за което да се сключи договор за кредит при следните основни параметри:

 Максимален размер на дълга – до 2 000 000 лева

( два милиона лева)

 Валута на дълга – лева или евро  Вид на дълга – дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем  Условия на погасяване:

                        - Срок на погасяване – до 26 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване

                        - Източници за погасяване на главницата – чрез плащанията от Управляващия орган съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ.                                                                                                                           

Начин на обезпечение на кредита:

            - Учредяване на залог върху вземанията на Община Хасково с изключение на авансовото плащане по Договор за безвъзмездна помощ, сключен с Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”, и

            - Учредяване на залог върху собствените приходи на общината по член 6 от Закона за общинския дълг.

 

 

ИВАН ИВАНОВ

Председател на Общински съвет - Хасково