Общински съвет - Хасково

Протокол №6 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 24.02.2012 год.

1. На основание чл. 21, ал.1, т.7 и ал.2 от ЗМСМА, Общински съвет - Хасково изменя и допълва Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси и цени на услуги на територията на Община Хасково, както следва:

§1 Чл.26 придобива следната редакция:

(1) За ползване на Целодневни детски градини и Обединени детски заведения родителите или настойниците дължат месечни такси, както следва:

а/ за седмични детски градини

б/ за Целодневни детски градини и Обединени детски заведения :

- За града;

- За селата.

(2) За Седмични детски градини размерът на таксата е, както следва: 50 лв. присъствена такса + 10 лв. постоянна месечна такса, която не се влияе от посещаемостта на децата.

(3) За целодневни детски градини и Обединени детски заведения размерът на таксата е, както следва :

а/ за град Хасково – 40 лв. присъствена такса +10 лв. постоянна месечна такса, която не се влияе от посещаемостта на децата.

б/ за селата – 25 лв. присъствена такса + 5 лв. месечна такса, която не се влияе от посещаемостта на децата.

(4) Размерът на таксата се заплаща 50% намаление за :

- Деца сираци;

- Деца на самотен родител;

- Деца, на които двамата родители са редовни студенти;

- Деца със специални образователни потребности.

(5) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в общината, присъствената такса за второто дете се заплаща с 50% намаление.

(6) Когато повече от две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения в общината, присъствената такса се заплаща в размер на 50% намаление за първото дете, 25% за второто дете, а за трето, четвърто и всяко следващо дете, такса не са заплаща.

(7) Не се заплаща такса за :

- Деца, на които единият от родителите е с над 75% инвалидност;

- Деца, на които единият родител е загинал при производствени аварии и природни бедствия;

- Деца, на които единият родител е загинал при изпълнение на служебен дълг.

(8) Не се заплаща такса :

- Когато детското заведение не работи поради продължителен ремонт, аварии или природни бедствия ;

- Когато детското заведение временно не работи със заповед на кмета на Общината за посочения период ;

- Когато детето отсъства по здравословни причини, удостоверено с медицински документ ;

- Когато детето отсъства продължително време по семейни причини, ако това е удостоверено с писмено заявление от родителите, но не повече от 30 дни. За периода от 15 септември – 31 май, /за учебна година/ в подготвителните групи се допуска отсъствие на децата само по уважителни причини.

- При отсъствие на дете не се заплаща присъствена такса за времето през което то ще отсъства, при условие, че родителите предварително са уведомили писмено директора на детското заведение /заплаща се само постоянната такса от 10 лв./

(9) За ползване на намаленията по ал.4 и освобождаването от такса по ал.7 родителите или настойниците подават декларация до директора на детското заведение, придружена с документи, доказващи преференцията.

(10) Заплащането на намаления размер на таксата или освобождаването от такса започва от началото на следващия месец, следващ месеца от подаване на декларацията.

§2 Чл.26 а. се променя, както следва :

«За ползване на детска млечна кухня за деца от 3 месеца до 3 години, родителите или настойниците подават молба до директора на съответното детско заведение и заплащат цена на храната в размер на 1.50 лв. Сумата се събира от длъжностното лице в съответното детско заведение и се внася по ред и начин, упоменат в чл.30 от наредбата”.

 

Председател на Общински съвет – Хасково:
/Иван Иванов/