Общински съвет - Хасково

Протокол №44 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 25.03.2011 год.

І. На основание чл. 21, ал.2  от ЗМСМА, Общински съвет – Хасково приемаНаредба за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасност на движението на територията на община Хасково.

§1 В глава Пета се създава раздел Първи, в който попада чл. 26.

§2 Създава се раздел Втори,  с наименование и текст:

Платено паркиране на ППС

Раздел 2.1.

Кратковременно платено паркиране от 0.30 мин до 2 часа – „Синя зона-1”  в работните дни от 08.30 часа до 17.30 часа

Чл.27 /1/ На територията на града в близост до административни учреждения, здравни заведения и др. се определят райони, пътища или части от пътища за зони за кратковременно платено паркиране в работните дни от 08.30 до 17.30 часа. В тях се заплаща за паркиране на един автомобил  за не по-малко от 30 минути и за не повече от 2 часа. /”Синя зона-1”/

/2/ Зоните по ал.1 /”Синята зона-1”/ се определят с Решение на Общинския съвет.

/3/Решението на Общинския съвет по ал.2 съдържа:

 1.описание на зоната по улици, площади, характерни места и пр.

 2.дневния и часовия режим на работа на зоната.

  /4/ Стойността на паркирането за 30 мин. е 0.50 лв. с ДДС.

/5/Промени в обхвата, стойността на паркирането и други параметри на утвърдените „Сини зони-1” се извършват по реда на ал.2.

Раздел 2.2

Продължително платено паркиране  до 9 часа дневно– „Синя зона-2” в работните дни от 08.30 часа до 17.30 часа

Чл.28 /1/ На територията на града се определят райони, пътища или части от пътища за зони за продължително платено паркиране до 9 часа дневно между 08.30 часа и 17.30 в работните дни. В тях се заплаща за паркирането на един автомобил за не по-малко от 1 час и за не повече от 9 часа./Синя зона-2/

/2/ Зоните по ал.1 /”Синята зона-2”/ се определят с Решение на Общинския съвет.

/3/ Решението на Общинския съвет по ал.2 съдържа:

1.описание на зоната по улици, площади, характерни места и пр.

2.дневния и часовия режим на работа на зоната. /4/ Стойността на паркирането е 1 лв./час

       /5/ Стойността на паркирането се заплаща чрез закупуване на талони за паркиране, изпращането на SMS или таксуването на паркинг – апарат

/6/Промени в обхвата, стойността на паркирането и други параметри на утвърдени „Сини зони-2” се извършват по реда на ал.2.

Раздел 2.3

Преференциално и привилегировано паркиране в „Синя зона“

Платено преференциално паркиране на ППС – “Месечен абонамент Синя зона-2“

Чл. 29 /1/ На територията на обособената „Синя зона-2“ може да се паркират и ППС, за които е направен „Месечен абонамент – Синя зона-2“или годишен абонамент„Синя зона – 2”.

/2/ Стикерът „Месечен абонамент – Синя зона – 2“ или годишният абонамент дават право на водачите на ППС да ги паркират без закупуването на талон, изпращането на SMS или таксуването на паркинг – апарат на паркоместата с режим на продължително паркиране „Синя зона – 2“ в рамките на работното време на зоната.

/3/ Стикерът „Месечен абонамент – Синя зона-2“ или картата за годишен абонамент се издават от специализираното общинско дружество след попълване и подаване  на заявление по образец.

/4/ Стикерът е валиден за всяко място от „Синя зона – 2“ и само за ППС-то, за което е издадена.

/5/Стойността на стикер  „Месечен абонамент – Синя зона – 2“ е 36 лв. с ДДС   и се издава за срок от един месец, а на картата за годишен абонамент – 360 лв. с ДДС и се издава за срок от една година.

/6/ Стикерът се поставя зад предното стъкло на автомобила, за който е издадена по начин осигуряващ видимостта и отвън.

Платено преференциално паркиране на ППС

по адресна регистрация

Чл.30 /1/ На територията на обособената „Синя зона-2“ може да  паркират и ППС, за които е издадена годишна карта за преференциално паркиране по адресна регистрация на собственика или ползвателя им в района на зоната.

/2/Картата за преференциално паркиране по адресна регистрация/постоянен или настоящ адрес/, дава право на водачите на ППС да ги паркират без закупуването на талон, изпращането на  SMS или таксуването на паркинг – апарат на паркоместата с режим на продължително паркиране „Синя зона -2.

/3/ Картата по адресна регистрация се издава от специализираното общинско дружество след попълване на заявление по образец и представяне на удостоверителни документи за регистрация на собственика или ползвателя на ППС-то по постоянен или настоящ адрес в район на „Синя зона – 2“.

/4/ Картата е валидна за местата от „Синя зона – 2“ находящи се на улицата по адресна регистрация на лицето или на най- близките пресечни улици в близост до адресната му регистрация.

/5/Стойността на картата за преференциално паркиране по адресна регистрация е 72 лв. с ДДС и се издава за срок от 1 година.

/6/ Картата се поставя зад предното стъкло на автомобила, за който е издадена по начин осигуряващ видимостта и отвън.

     /7/ Картата не гарантира запазено място на автомобила в „Синя зона“ .

Привилeгировано паркиране

Чл.31 /1/Във всяка „Синя зона”се осигуряват фиксирани и обозначени (Знак Д21–„Инвалид”) места за паркиране на ППС, превозващи и/или управлявани от хора с увреждания.

/2/ На местата по ал.1 могат да престояват само автомобили, снабдени с карта, удостоверяваща правото на ползване на такова място, издадена на основание чл.99а от Закона за движение по пътищата.

/3/ Картата за паркиране по този член, издадена от държава членка на ЕС е валидна на територията на общината, ако е издадена в съответствие с изискванията на препоръка 98/376/ЕО на Съвета на Европа от 04.06.1998 г.

Чл.32 Моторни превозни средства със специален режим на движение по чл.91, ал.3 от ЗДвП могат да паркират в „Синя зона” при изпълнение на служебните си задължения, без заплащане и с неограничено времетраене.

Чл.33/1/ Автомобили, ползвани от лица на изборна длъжност в Община Хасково, служители на община Хасково, както и официални гости на общината могат да паркират в „Синя зона“, обособена пред и до сградата на общината без заплащане и след издаване на служебен пропуск за това от кмета на Общината.

Раздел 2.4

Администриране и контрол на „Синя зона“

Чл.34/1/ Установяване на заплащането и контрола на действителното времетраене на паркирането в „Синя зона” става с предварително закупен от водача талон, чрез изпращане на кратко съобщение на мобилен оператор (SMS), чрез таксуване от паркинг-автомат или със съответната карта по чл. 28, 29 и 30.

/2/Вида и дизайна на талоните за паркиране се утвърждават с решение на Общинския съвет. На талона задължително се изписват указанията за неговото ползване.

/3/Средствата от талоните, от SMS-ите, от паркинг-автоматите и картите  постъпват в бюджета на специализираното търговско дружество, администриращо дейността.

Чл.35 /1/При използване на талон за заплащане на престоя в зоната, водачът на автомобила е длъжен да отбележи върху него, по ясен и точен начин, следвайки указанията, необходимите данни за паркирането и да го постави зад предното стъкло на автомобила, по начин, осигуряващ видимостта му отвън.

/2/ При заплащане чрез SMS, водачът е длъжен да изпрати кратко съобщение от мобилен телефон, следвайки точно указанията, изписани на указателните табели в зоната.

/3/ При заплащане на паркинг-автомат водачът е длъжен да постави издадения талон зад предното стъкло на автомобила, по начин осигуряващ видимостта му отвън.

Чл.36 /1/Дейността по продажба на талоните за паркиране, предоставяне на SMS-услугата, паркинг-автомати и карти за преференциално и привилегировано паркиране, контрола по реда и времетраенето на паркирането в „Синя зона”, принудителното задържане на неправилно паркирано ППС, както и всички други дейности по обслужване на зоната и контрола на нейното функциониране, заедно или поотделно се извършват от специализирано общинско дружество.

/2/ Решение по ал.1 се взема от Общинския съвет. С решението изрично се регламентират всички финансови и бюджетни взаимотношения между дружеството и общинската администрация.

Раздел 2.5

Платено паркиране на ППС – „Служебен абонамент“

Чл. 37/1/В  райони, на пътища или части от пътища – общинска собственост, на специално обозначени места може да се въвежда режим на платено паркиране „Служебен абонамент“.

/2/ „Служебен абонамент“ се допуска само за собственици, ползватели или наематели на нежилищни имоти.

/3/ Картата за служебен абонамент се издава от специализираното общинско дружество след попълване на заявление по образец и представяне на удостоверителни документи за необходимостта от ползване на паркомясто.

/4/ Картата важи само за едно място и само за едно ППС и е по образец утвърден от Общински съвет – Хасково.

/5/ Стойността на картата за служебен абонамент се определя от Общински съвет – Хасково и се издава за 3, 6 или 12 месеца.

Стойността за „Служебен абонамент“ в зона „Център“ на град Хасково е:

-         за 3 месеца - 390лв.
-         за 6 месеца - 690 лв.
-         за 1 година - 960 лв.

Стойността за „Служебен абонамент“ в останалата част на град Хасково е:

-         за 3 месеца - 190 лв.
-         за 6 месеца - 320 лв.
-         за 1 година - 480 лв.

/6/ Картата се поставя зад предното стъкло на автомобила, за който е издадена по начин осигуряващ видимостта и отвън.

Създава се раздел 3:

Раздел 3

Принудителни мерки при незаплатено паркиране в „Синя зона“ И „Служебен абонамент“

Блокиране на колелото на неправилно паркирано ППС

Чл.38 /1/ ППС, което е паркирано в нарушение на правилата за паркиране в „Синя зона”, може да бъде принудително задържано чрез използване на техническо средство тип „скоба”.

/2/ Поставянето на „скоба” може да се извършва само от служители на специализираното общинско дружество администриращо и контролиращо зоната.

/3/Конструкцията на „скобата” и начина на поставянето й трябва да бъдат такива, че да не нанасят повреда на ППС.

/4/ Забранява се повреждането на скобата и/или освобождаването й от други лица, освен от лицата по чл.37/2/.

/5/ На предното стъкло на блокирания автомобил се поставя съобщение, че ППС е принудително задържано и указания за реда за освобождаването му.

Чл.39/1/ За принудителното задържане със „скоба” водачът на ППС заплаща стойността на нерегламентираното паркиране и разхода по прилагането на техническото средство.

/2/ Размерът на разхода по прилагане на техническото средство се определя след изготвена калкулация от специализираното общинско дружество администриращо дейността и се утвърждава с решение на Общинския съвет.

/3/ Разходите по ал.1 и таксата за паркиране се заплащат на мястото на блокиране на ППС, при неговото отблокиране и се събират срещу представяне на фискален бон.

Принудително преместване на неправилно паркирано ППС

Чл.40 /1/ При паркиране на забранените в чл.26 места службите за контрол отстраняват неправилно паркираното ППС, чрез специализирано превозно средство, тип „паяк“ и го транспортират за отговорно пазене до предварително указан паркинг.

/2/ При превишаване на паркирането в зоните, посочени в чл.27, ал.1 за повече от 2 часа, нарушилото превозно средство се отстранява със специализирано превозно средство тип „паяк”.

/3/ Освобождаването на отстраненото ППС се извършва след заплащането на такса за отстраняване и извозване, представяне на контролния талон на МПС, лична карта на водача и полагане на подпис в Дневник за принудително отстранени автомобили. Стойността на таксата се определя с Решение на Общински съвет- Хасково.

 Чл.41 /1/ При паркиране на забранените в чл. 26 места, „Общинска полиция“ – Хасково може да налага и глоба с фиш в размер до 50 лв. Фишът е по образец утвърден от Министъра на вътрешните работи и задължително съдържа описание на нарушението и тежестта му, както и конкретния размер на наложената глоба.

/2/ При издаване на фиш в отсъствието на нарушителя, първият му екземпляр се закрепва на автомобила, което е равносилно на връчването му, втория екземпляр се изпраща на регистрирания собственик на автомобила по пощата с обратна разписка, а третия екземпляр остава в „Общинска полиция“ .

/3/ Издаден фиш, глобата по който не е платена доброволно в 14 дневен срок от получаване на втория екземпляр от собственика, се смята за влязло в сила наказателно постановление и се предприема принудителното и събиране.

/4/ При явяване на лицето за заплащане на глобата в 14 дневния срок по ал.3 се събира половината от наложената с фиша глоба.

/5/ Не се налага глоба с фиш, ако паркиралото превозно средство е отстранено със специализирано превозно средство тип „паяк”.

§3 В глава Шеста се правят следните изменения:

Контрол и административно-наказателна отговорност се правят следните изменения:

1.  Чл. 32 става чл. 42 и е в следната редакция:

Чл. 42 /1/ Контролът по тази наредба се осъществява от:

1.Специализираното общинско дружество по администриране на паркирането, определено с решение на Общински съвет – Хасково.

Досегашните т.1 и 2, стават съответно 2 и 3.

2. Чл. 33 става чл. 43.

3. Чл. 34 става чл.44, като от същия в т.1 отпада текста „...и 27, ал.6“, а т. 5 се отменя изцяло.

4. Изцяло се отменят членове 35 и 36.

§4 До създаването на специализирано общинско дружество по смисъла на тази наредба, дейността на това дружество се изпълняват от ОП „Паркинги и гаражи” – гр.Хасково.

§5 Издадените до настоящия момент карти и пропуски, запазват действието си за срока, за който са издадени.

ІІ.На основаниечл.27, ал.2 и чл.28, ал.2 от Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасност на движението на територията на община Хасково, Общински съвет – Хасково:

1. Отменя Приложение №2 с наименование: „Списък на улици и пространства, включени в „синя зона” към Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасност на движението на територията на община Хасково.

2. Приема Приложение №2 с наименование: „Списък на улици и пространства, включени в „синя зона – 1” и Приложение №2а с наименование: „Списък на улици и пространства, включени в „синя зона – 2” към Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване безопасност на движението на територията на община Хасково.

   Председател на Общински съвет – Хасково:
/Делян Делчев/