Общински съвет - Хасково

Протокол №30 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 26.03.2010 год.

1. На основание чл. 21 ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет Хасково изменя и допълва Наредбата за обществения ред при използване на пътни превозни средства и осигуряване на безопасността на движението на територията на община Хасково, както следва:

§1 Изменя чл. 17 т. 1, като текста придобива следната редакция: “Движението на товарни автомобили с общо тегло над 3.5 тона в зона “ЦЕНТЪР”, булевардите и улиците с въведена забрана с пътен знак “В4”, с изключение на бул. “България”, от кръстовището с бул. “Съединение” до кръстовището с бул. “В. Левски”.

§2 Изменя чл. 20 ал. 2, като текста придобива следната редакция: ал. 2. В случаите по ал. 1, влизането в пешеходната зона става срещу пропуск /приложение 1/, както и при необходимост от извършване на товаро-разтоварни, ремонтни и други технологични дейности, извън случаите по чл. 8 срещу заплащане, както следва: лек автомобил 10 лева/час, микробус – 15 лева/час, товарен автомобил до 3,5 тона – 20 лева/час, за конкретно посочен интервал от време.

§3Създава нова ал. 3 със следния текст: ал. 3. Влизането в зоните посочени в чл. 2 т. 1 и чл. 3 т. 1 от настоящата наредба с изключение на пешеходната зона, без затваряне на улици и булеварди, за извършване на неотложни ремонтни, товаро-разтоварни и други технологични дейности на автомобили над 3,5 тона, се извършва след издаване на пропуск за сума от 50 лева/час, извън случаите на чл.8.

§4Съществуващата ал. 3 става ал. 4.

§5 Създава нова ал. 5 на чл. 26 със следния текст:

Ал. 5. Забранява се спирането за престой и паркиране пред вход и изход на гараж или паркинг, в зоната на спирките на градския транспорт, върху тротоарите при отстояние по-малко от 2 метра, по еднопосочни улици в насрещното движение, както и на служебни или предплатени паркоместа.

§6Изменя чл. 30 ал.1, като текста придобива следната редакция: ал. 1 При неспазване на изискванията по чл. 26, службите за контрол, упълномощени от кмета на общината, могат да отстранят неправилно паркираното ППС, чрез специализирано за целта превозно средство (паяк).

§6Допълва чл. 30 ал. 2, като текста придобива следната редакция: Ал. 2 Отстранените по реда на ал. 1 автомобили се транспортират до предварително указан паркинг така, че да не се нанасят щети и се освобождават след заплащане на разноските по отстраняването, транспортирането и паркирането. Собственикът или ползвателят удостоверяват с подпис след представяне на документ за самоличност и регистрационен талон получаването на автомобила в Дневник за принудително вдигнати автомобили. Размерът на таксите се определя със заповед на кмета на общината.

§7Изменя чл. 32 т. 2, като текста придобива следната редакция: т. 2. Директорът на ОД на МВР или определени от него с писмена заповед длъжности лица.

§8Изменя и допълва чл. 34, като текста придобива следната редакция: Чл.34. Глобите за нарушенията на обществения ред в уличното движение, по тази наредба се определят както следва:

С глоба в размер на 20 лв. се наказват нарушителите по чл. 16, ал. 2 и 27, ал. 6.; С глоба в размер на 50 лв. се наказват нарушителите по чл.16,ал.1; чл. 22, ал. 3; чл. 23 и чл. 25, ал. 4.; С глоба в размер от 100 до 500 лв. се наказват нарушителите по чл. 8; чл.9; чл.11; чл.12; чл. 19; чл.22, ал.4; чл. 24, ал.2 и 4.; С глоба в размер на 200лв. при първо нарушение и 400лв. при повторно нарушение, се наказват нарушителите по чл. 17, т.: 2,3,4,6 и 7 .

§9 Създава нова т. 5 към чл. 34 със следния текст: ал. 5. С глоба в размер от 50 до 500 лева се наказват нарушителите по тази наредба, за нарушения, за които няма предвидени наказания в чл. 34 т. 1, т. 2, т. 3 и т. 4 от наредбата.

§10 Изменя ал.2 на чл.35, както следва:

(2) При заплащане на наложената глоба с фиш в срок от 14 /четиринадесет/ календарни дни от датата на издаване, се заплащат 25 лв.

§11Създава се нова ал.3 към чл.35 със следния текст:

(3)При неплащане на наложената глоба в посочения срок по ал.2, размерът на глобата се увеличава с по 50 лева на всеки 30 календарни дни, но не повече от 500 лв.

На самия фиш да фигурира текста на ал.2 и ал.3 на чл.35.

Освен фиш, да се залепва и стикер на колата, като самото нарушение се документира чрез заснемане с фотоапарат.

§13 Ал.4 става ал.6.

§14 Изменя Приложение №1към Наредбата, съгласно приложението към решението.

ІІ. На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, Общински съвет – Хасково реши чрез интернет-страницата на Община Хасково да се създаде възможност гражданите на общината, чрез изписване на своето ЕГН, да проверяват имат ли задължения и кога са възникнали, с цел тяхното своевременно заплащане.

 

Приложение 1

О Б Щ И Н А  Х А С К О В О

П Р О П У С К

№……./………

На основание чл. 17 т.1, чл. 20 ал.2 и чл. 20 ал. 3 от Наредбата за обществения ред при използване на ППС и осигуряване безопасността на движението на територията на община Хасково се РАЗРЕШАВА на МПС:

вид………………………………………...,марка…………………………..ДК№……………………, собственост на …………………………………

……………………………………………………………………………………

Влизане в зона “Център”/Първостепенна улична мрежа

по маршрута: …………………………………………………………………

………………………………………………………………………….............

за времето от……..…до …….... и от ………. до ………. 20…….… година, без право на паркиране.

Пропускът е валиден до …………20…...година.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е спазването на всички други забрани и режими на движение в зоната.

Забранено е ваденето на копия.

 

К М Е Т :

/подпис;печат/

         Председател на Общински съвет – Хасково:
/Делян Делчев/