Общински съвет - Хасково

Протокол №3 от заседание на Oбщинския съвет, проведено на 21.12.2007 год.

На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА, Общински съвет – Хасково изменя и допълва Наредба №3за упражняване правата на община Хасково върху общинската част от капитала на търговските дружества, както следва:

І. В “Раздел VІ – Задължение на представителите на общината в търговските дружества, в които общината е акционер или съдружник” се създава нов чл.19 а със следния текст:

“Чл.19 а Лицата, упълномощени да представляват общината в общото събрание на съдружниците или акционерите по реда на чл.12 от тази наредба, да изискват и да представят в общината:

1. Материалите по дневния ред на всяко общо събрание на съдружниците или акционерите.

2. Заверени преписи на протоколите за взетите решения от всяко проведено общо събрание.

3. Копия от всички решения за промени в съдебната регистрация.

4. Информация за икономическите и финансовите резултати на дружествата – годишен финансов отчет за всяка година заедно с всички приложения към него; копие от доклада по Закона за независимия финансов одит – за дружествата, които подлежат на такъв одит съгласно Закона за счетоводството.”

ІІ. В “Раздел ІV – Правомощия на органите на общинските еднолични търговски дружества” – чл.13, ал.1, т.3 се променя по следния начин:

“3. Приема годишния отчет и баланс, както и отчетите за резултатите от дейността на дружеството по изпълнение на утвърдените от общински съвет бизнес – програма и бизнес – задачи.”

ІІІ. В “Раздел VІІІ – Възлагане управлението и контрола на общинските еднолични търговски дружества” – в чл.28 се създава нова ал.4:

“Ал.4 Общинският съвет като едноличен собственик на капитала в общинските търговски дружества, приема годишните им отчети и баланси, както и отчетите по изпълнението на утвърдените бизнес – програма и бизнес – задачи при следните условия и ред:

1. Периодичността на отчитане на резултатите от изпълнението на бизнес – програма и бизнес – задачата е на шестмесечие и годишно – едновременно с представяне на годишните финансови отчети.

2. Дружествата представят годишни финансови отчети заедно с всички приложения към тях. Дружествата подлежащи на независим финансов одит съгласно Закона за счетоводството представят и копие от доклада по Закона за независимия финансов отдит. Останалите представят подробен анализ, включващ:

- пояснение по всички позиции, съдържащи се в отчета за приходи и разходи в баланса;

- оповестяване и разясняване на причините за несъбрани вземания, неизплатени задължения и други финансови показатели от съществено значение за дейността на дружеството.

3. Годишните финансови отчети и отчетите за изпълнението на бизнес-програмите и бизнес-задачите се представят с придружително писмо до Председателя на Общинския съвет, който ги внася за разглеждане в ПК по участие на общината в търговски дружества. При необходимост комисията предлага на кмета на общината да определи със заповед временна комисия, която да извърши проверка във връзка с отчетените финансови резултати от дейността и изпълнението на бизнес-програмите.

4. След разглеждането на ГФО и отчетите за изпълнение на бизнес-програмите, ПК по участие на общината в търговски дружества изготвя становища към тях и ги внася за обсъждане в Общински съвет.

Председател на Общински съвет – Хасково:
/Делян Делчев/